Luku 5 – Ekologinen kestävyys

Siirry alas

Luku 5 – Ekologinen kestävyys Empty Luku 5 – Ekologinen kestävyys

Viesti kirjoittaja Antti Laukkanen lähetetty Su Maalis 17 2019, 21:30

En mielelläni tässä kirjoituksessa vertaile jaetaan-taloutta sekä raha- ja kilpailutaloutta keskenään. Jaetaan-talouden rakenteisiin liittyvää ekologista kestävyyttää lienee kuitenkin helpointa ymmärtää, kun suhteuttaa sitä jonkin toisen talousideologian vastaavaan. Niinpä suhteutan sitä raha- ja kilpailutalouden rakenteisiin liittyvään ekologiseen kestävyyteen.

1. Jaetaan-taloudessa voidaan tuottaa tarkasti vain se, mitä tarvitaan ja halutaan. Järjestelmä itsessään ei pakota tuottamaan yhtään enempää.

R&K:n taloudellisessa kilpailussa kilpailijoiden pyrkimys on menestyä. Menestyminen taloudellisessa kilpailussa tarkoittaa usein suurta rahallista voittoa. Suuri rahallinen voitto tarkoittaa usein suurta myyntiä. Suuri myynti tarkoittaa usein suurta tuotantoa. Ja suuri tuotanto taas tarkoittaa usein suurta rasitusta luonnolle.

Suurta ja pientäkin myyntiä vauhditetaan usein mainostamalla ja markkinoinnilla. Valtava mainostaminen ja markkinointi itsessään käyttää luonnonvaroja ja tällä on negatiivinen ekologinen vaikutus.

Lisäksi, jos rahataloudessa on käytössä fiat-raha – niin kuin Suomella ja lähes kaikilla muilla maailman mailla tällä hetkellä on – se antaa kansataloudelle kaksi vaihtoehtoa; kasvaa eksponentiaalisesti tai romahtaa.

Siinä – yksinkertaistetusti esitettynä – yksityiset pankit luovat rahaa kiertoon pankkilainana silloin, kun asiakkaalle myönnetään laina. Koron osuutta pankit eivät kuitenkaan luo kiertoon. Kun velka maksetaan, raha poistuu kierrosta. Jos kaikki velat maksettaisiin pois, rahaa ei jäisi kiertoon lainkaan, mutta velkaa jäisi vielä koron osuus.

Jotta A voisi maksaa pankille velkansa korkoineen, B:n on täytynyt lainata pankilta rahaa. Tuosta B:n lainaamasta rahasta A saa korkojen maksuun tarvitsemansa rahan. Mutta tällöin B ei voi maksaa edes oman velkansa pääomaosuutta saati korkoja, ellei C ole ottanut pankista lainaa, jolloin talouden kiertoon tulee taas lisää rahaa, jolla vanhat velat korkoineen voi maksaa. Jos velkaa ei oteta jatkuvasti eksponentiaalisesti kasvavia määriä, joillain ihmisillä jää väistämättä pankkilainat maksamatta, koska silloin kierrossa ei ole niin paljoa rahaa, että kaikki velat korkoineen olisi mahdollista maksaa. (1) 

(1) Lähde: http://talousdemokratia.fi/

Pankki antaa lainaa vain, jos se uskoo, että velka korkoineen tulee maksetuksi takaisin. Yhä suurempien lainamäärien myöntäminen tarkoittaa käytännössä yhä suurempaa myyntiä. Ja yhä suurempi myynti tarkoittaa yhä suurempaa tuotantoa. Tämä taas tarkoittaa tietenkin suurempaa rasitusta luonnolle.

Antti Laukkanen
Admin

Viestien lukumäärä : 37
Join date : 20.08.2018

Näytä käyttäjän tiedot http://kaikki-yhdessa.palstani.com

Takaisin alkuun Siirry alas

Takaisin alkuun


 
Oikeudet tällä foorumilla:
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa