Luku 2 – Henkilökohtainen käyttöoikeus

Siirry alas

Luku 2 – Henkilökohtainen käyttöoikeus Empty Luku 2 – Henkilökohtainen käyttöoikeus

Viesti kirjoittaja Antti Laukkanen lähetetty Su Maalis 17 2019, 21:28

Henkilökohtainen käyttöoikeus (hko) on käytännössä sama asia kuin raha- ja kilpailutalouden lainaaminen. Henkilökohtainen käyttöoikeus on jaetaan-talouden termi ja lainaaminen on raha- ja kilpailutalouden termi.

Jaetaan-toimija, jolla on henkilökohtainen käyttöoikeus johonkin hyödykkeeseen, ei ole henkilökohtaista hallintaoikeutta (hho) kyseiseen kojteeseen, vaan se on jollakin toisella jaetaan-toimijalla. Hko:n haltija saa käyttää hyödykettä hho:n haltijan päättämällä tavalla ja päättämän ajan. Toki näistä voi neuvotella ja neuvotellaan, mutta päätöksen tekee aina hho:n haltija.

Jaetaan-taloudessa on tuottajayhteisöjä, jotka ovat erikoistuneet myöntämään tiettyjen hyödykkeiden hko:ia jaetaan-toimijoille. Jaetaan-toimijat pyrkivät minimomaan hho:n elämässään. Kaiken tarvitsemansa, mikä on mahdollista ja järkevää saada käyttöön hko:n kautta, he pyrkivät saamaan käyttöönsä hko:n myöntämseen erikoistuneen jaetaan-tuottajayhteisön kautta. Tällöin hyödykkeitä ei tarvitse valmistaa niin paljoa. Tämä on ekologisin ratkaisu, sillä tällöin ei tarvitse kuluttaa luonnonvaroja niin paljoa. Tämä on työtä säästävin ratkaisu, sillä tällöin hyödykkeiden valmistamiseksi ei tarvitse tehdä niin paljoa työtä. Tällöin hyödykkeet todennäköisesti hankkii sellaiset ihmiset, joilla on asiantuntemusta hankittavaan hyödykkeeseen. Tällöin huoltamisesta ja kunnossapidosta vastaavat todennäköisesti siihen erikoistuneet ihmiset. Tällöin hko:n haltija saa käyttöönsä todennäköisesti laadukkaamman hyödykkeen vähemmällä vaivalla kuin jos hän hankkisi siihen hho:n.

Myös jaetaan-ihmiset voivat myöntää toisille jaetaan-toimijoille hko:ia sellaisiin hyödykkeisiin, mihin heillä on hho.

Jaetaan-toimijat voivat lainata hyödykkeitä raha- ja kilpailutalouden toimijoille ja päinvastoin. Tämä – kuten mikään mukaan – ei kuitenkaan saa vääristää R&K:n taloudellista kilpailua.

Antti Laukkanen
Admin

Viestien lukumäärä : 37
Join date : 20.08.2018

Näytä käyttäjän tiedot http://kaikki-yhdessa.palstani.com

Takaisin alkuun Siirry alas

Takaisin alkuun


 
Oikeudet tällä foorumilla:
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa