Luku 1 – Henkilökohtainen hallintaoikeus

Siirry alas

Luku 1 – Henkilökohtainen hallintaoikeus Empty Luku 1 – Henkilökohtainen hallintaoikeus

Viesti kirjoittaja Antti Laukkanen lähetetty Su Maalis 17 2019, 21:27

Henkilökohtainen hallintaoikeus (hho) on pelkästään jaetaan-toimijoihin liittyvä asia. Raha- ja kilpailutalouden toimijoilla ei voi olla henkilökohtaista hallintaoikeutta mihinkään kohteeseen.

Henkilökohtainen hallintaoikeus on lähes sama asia kuin R&K:n omistaminen. Suurin ero on siinä, että kun jaetaan-toimija haluaa eroon hyödykkeestä, johon hänellä on hho, hän ei voi myydä sitä, vaan hän antaa kyseisen kohteen hho:n toiselle yhdessä sovitut ehdot täyttävälle jaetaan-toimijalle.

Ellei tällaista löydy yhteisesti sovitussa kohtuullisessa ajassa, valtio päättää, mitä kyseiselle hyödykkeelle tapahtuu. Päätöksen perusteena tulee olla suurin mahdollinen kokonaishyöty. Sen tulee siis hyödyttää mahdollisimman paljon kaikkia ihmisiä valitusta talousideologiasta riippumatta. Valtio voi esimerkiksi ottaa tällaisen hyödykkeen omaan käyttöönsä tai myydä sen R&K:n toimijalle.

Valtio omistaa kaikki hyödykkeet, joihin jaetaan-toimijalla on hho. Valtio antaa jaetaan-toimijoille henkilökohtaisia hallintaoikeuksia raaka-aineisiin ja tavaroihin. Henkilökohtainen hallintaoikeus kirjataan lakiin ja valtio sitoutuu kunnioittamaan jaetaan-toimijoiden hho:ta yhtä lailla kuin se kunnioittaa raha- ja kilpailutalouden toimijoiden yksityisomistamista.

Jaetaan-toimija voi saada hho:n johonkin hyödykkeeseen seuraavilla tavoilla:

– jaetaan-toimija luopuu kohteen hho:sta ja se siirtyy seuraavalle yhdessä sovitut ehdot täyttävälle jaetaan-toimijalle
– valtio antaa kohteen hho:n jollekin jaetaan-toimijalle
– raha- ja kilpailutalouden toimija antaa kohteen omistuksen valtiolle sillä ehdolla, että valtio antaa kyseisen kohteen hho:n (jollekin tietylle) jaetaan-toimijalle
– R&K:n toimija myy kohteen omistuksen valtiolle sillä ehdolla, että valtio antaa kyseisen kohteen hho:n (jollekin tietylle) jaetaan-toimijalle.

Kohteeseen henkilökohtaisen hallintaoikeuden omaava jaetaan-toimija päättää siitä, kuka tai ketkä saavat käyttää tuota kohdetta ja millä ehdoin. Hän voi päättää, lainaako kohteen jollekin vaiko ei lainaa, laina-ajan pituuden, mitä kohteella ja kohteelle voi tehdä, missä kunnossa se tulee palauttaa jne. Hän ei voi kuitenkaan vuokrata, liisata tai muutoin rahastaa kohteella, johon hänellä on hho.

Kun jaetaan-toimija on saanut hho:n johonkin kohteeseen, hän saa pitää sen lähtökohtaisesti niin kauan kuin haluaa. Hho voidaan purkaa samoilla ehdoin kuin R&K:n yksityisomistaminen. Valtio voi esimerkiksi pakkolunastaa maata tien tai rautatien rakentamista varten.

Kiireellisessä tapauksessa R&K:n toimija voi mennä jaetaan-toimijan edelle. Esimerkiksi asunnoton raha- ja kilpailutalouden lapsiperhe voi saada asunnon ennen sellaista jaetaan-lapsiperhettä, jolla on asunto, joka on vaihtamassa asuntoa ja joka muutoin olisi jonossa seuraava ja saisi hho:n kyseiseen kohteeseen. Tällöin sisäänmuuttava R&K:n lapsiperhe maksaa asunnosta käypää vuokraa valtiolle.

Siitä, millä ehdoilla kohteen hho siirtyy jaetaan-toimijalta toiselle sopivat erilaisten jaetaan-toimijoiden edustajat keskenään.

Siitä, kuinka pitkä aika tulee kulua, että toista jaetaan-toimijaa ei löydy ottamaan kohteen hho:ta, ja että valtio voi päättää, mitä kohteelle tekee päättävät Jaetaan-toimijoiden keskusjärjestö (JTK), Raha- ja kilpailutalouden toimijoiden keskusjärjestö (RKTK) ja valtio.

Antti Laukkanen
Admin

Viestien lukumäärä : 37
Join date : 20.08.2018

Näytä käyttäjän tiedot http://kaikki-yhdessa.palstani.com

Takaisin alkuun Siirry alas

Takaisin alkuun


 
Oikeudet tällä foorumilla:
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa